Nature in your garden

Sinds de start van mijn interesse in natuurbescherming steek ik regelmatig ook zelf de handen uit de mouwen om aan natuurbeheer te doen. Fysiek bezig zijn in de natuur vormt een aangename afwisseling van het vele bureauwerk (zie mijn CV) en het geeft vaak voldoending om de resultaten van je noeste arbeid te zien. Sinds 2023 ben ik zelfstandige in bijberoep en doe ik aan natuurbeheer in tuinen. Eén van de technieken die ik heel graag toepas is haagleggen. Haagleggen is een fysieke bezigheid die tot hele mooie resultaten leidt. Je blaast een verwaarloosde haag nieuw leven in en creëert een geweldig habitat voor heel wat dieren.

Hieronder vind je meer uitleg over het wat, hoe en waarom van haagleggen. Heb je interesse om deze techniek in jouw tuin toe te passen? Mail seekingwilderness@gmail.com voor meer info.

Wat is haagleggen?

Haagleggen (ook wel haagleiden of heggenvlechten) is een techniek die tot de Eerste Wereldoorlog werd toegepast in België, Nederland, Frankrijk en Engeland om hagen onderdoordringbaar te maken. Tot voor de komst van de prikkeldraad was er namelijk een manier nodig om percelen af te bakenen en omheiningen te maken voor vee. Heggen werden gelegd en daarna gevlochten zodat van een haag die niet meer is dan een rij individuele boompjes een ondoordringbaar geheel werd gemaakt. Een gelegde haag combineert dus de voordelen van een haag met die van een rasterafsluiting.

Om een struik te leggen ga de stam onderaan inhakken tot het overblijvende stuk buigzaam genoeg is om de struik te leggen. De meeste loofboomsoorten laten toe om gelegd te worden, al lukt het met sommige soorten beter dan andere. Hazelaar en meidoorn bijvoorbeeld zijn soorten die zich heel goed laten leggen. Nadat de struiken gelegd zijn, ga je staken zetten om de gelegde stammen op hun plaats te houden en verbind je de staken met flexibele takken of binders. Een haag leggen kan van oktober tot maart.

Waarom haagleggen?

Hoewel het oorspronkelijke doel van haagleggen veelal verloren is gegaan, kan de techniek ook vandaag nog toegepast worden voor bijvoorbeeld het herstellen van hagen. Wil je gaten in je haag dichten; je haag ondoordringbaar maken of een opgeschoten haag verlagen? Dan is haagleggen de perfecte oplossing.

Uiteraard kan je ook een haag aanplanten om later te leggen. Afhankelijk van de soortenkeuze en standplaats kan een nieuwe haag na 5 tot 8 jaar gelegd worden.

Voordelen

  1. Je werkt met bestaande hagen – je hoeft dus geen nieuwe planten aan te kopen of te vrezen dat de nieuwe plantjes niet overleven door te droog of te nat weer.
  2. Je haag is onmiddellijk dicht – het duurt geen jaren voor je haag hoog genoeg is. Door de haag te leggen is je tuin onmiddellijk omheind.
  3. Je creërt een esthetisch geheel – een gelegde haag is mooi om naar te kijken, ook in de winter.
  4. Je geeft de biodiversiteit een boost – een gelegde haag is een magneet voor insecten en vogels.

Praktijkvoorbeeld

Deze haag met voornamelijk hazelaar, maar ook taxus en esdoorn, was enorm opgeschoten waardoor er gaten in de haag waren gekomen. Bovendien lag er net achter de haag een openbaar pad waardoor iedereen zomaar in de tuin zou kunnen komen. Omdat de struiken hoog genoeg waren konden we de gelegde haag 1,5 meter hoog maken en dat over de volledige lengte van de tuin. Staken en binders werden uit de bestaande haag gewonnen; we voerden dus geen extra materiaal aan. In mei stond de haag al mooi in blad en was ook het pad aan het zicht onttrokken.

Interesse?

Wil je weten of het mogelijk is om ook in jouw tuin een haag te leggen?
Mail seekingwilderness@gmail.com voor een vrijblijvende offerte.

Ben je tuinontwerper of ecologisch adviseur en wil je meer te weten komen over haagleggen?
Neem contact op voor een bezoek op locatie.

Seeking Wilderness
BE0800 990 267
Rode Beuk 13, 2640 Mortsel